Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Orosz kék (Russian blue)
Színválaszték: kék, fekete, fehér

Ország: OroszországForrás: flickr.com by Doug Miller

Eredet

Az orosz kék az egyik legrégebben ismert macskafajta. Már 1900 körül megjelent különböző kiállításokon. Körülbelül kétszáz évvel ezelőtt a Arhangelszkben, a Fehér-tenger orosz kikötővárosban tűntek fel ilyen rövidszőrű, viszonylag karcsú, kék macskák, melyekből néhányat brit tengerészek vittek Angliába, ahol arhangleszki kék néven állították ki őket. Mrs. C. Carew Cox volt az első angol hölgy, aki orosz kék tulajdonosának mondhatta magát. 1893-tól több Arhangleszkből származó macskát is vásárolt, többek között a Lingpopo, és Olga nevű nőstényt, és egy Moscow nevű kandúrt. Olga volt a korszak egyik leghíresebb orosz kékjének az anyja, akit Bayard néven ismerhetünk (1898-ban született). A századforduló idején még nem tekintették az orosz kéket külön fajtának. Csupán 1912-ben lett elkülönítve egy osztály a külföldi fajtáknak. Ekkor kezdődött meg igazán ennek a fajtának a tenyésztése. Mivel abban az időben az orosz forradalom miatt nem lett volna ajánlatos orosz kéknek nevezni a fajtát, így kék külföldi néven jegyezték be, és 1939-ig ezen a néven ismerték. A második világháború után gondban voltak a tenyésztők, mivel nagyon kevés fajtasajátos orosz kék maradt. Ezért úgy döntöttek, hogy más fajtáktól próbálnak úgymond géneket kölcsönözni. Így került sor a sziámival való keresztezésre. Ezzel sikerült megoldani a tenyésztési problémát, és a sziámi faktornak köszönhetően az orosz kék még elegánsabb megjelenésüvé vált, ám megjelent egy nem kívánt színmintázat is, ami még ma is gondot okoz a tenyésztőknek. Az Egyesült Államokban 1949-ben került sor az első orosz kék bejegyzésére.

Testalkat

Testalkata kecses, izmos felépítésű. Alkatát tekintve a brit rövidszőrű és a sziámi között kell lennie. Lábai hosszúak, mancsai pedig oválisak. Farka hosszú és elkeskenyedő. Feje kissé ék alakú, de nem olyan hosszú, mint pl. a sziámié. Fülei egymástól messze vannak, függőleges állásúak, széles alapúak, és a végükön lekerekítettek. Orra stop nélkül csatlakozik a fejtetőhöz, közepes hosszúságú, egyenes. Szemei mandulavágásúak, egymástól távol ülnek. Szemszíne mélyzöld, a sárgás elszíneződés hibának számít. Erős és hosszú a nyaka, álla erős, bajuszpárnája markáns. Sajátossága a kettős felépítésű rövid, rugalmas bunda. Selymes, puha, bársonyos tapintású.

Természet

Az orosz kék az egyik legszerethetőbb természetű macska. Békés, kiegyensúlyozott, nem követelőző, de ragaszkodik gazdájához. Ha idegenekkel találkozik, akkor nem engedi meg azonnal, hogy megsimogassák. Először biztos távolságból megfigyeli az illetőt, és ha ő úgy gondolja, hogy eljött az ideje az ismerkedésnek, csak akkor fog közeledni. Nem barátkozik akárkivel. Mivel szeretik a harmonikus, nyugodt környezetet, ezért nem ajánlatos olyan környezetben tartani, ahol gyerek van, vagy túl zajos. Viszont jól kijön más macskákkal. Békés természete ellenére játékos és aktív, persze csak mértékkel, és nagyon intelligens.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami