Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Ragdoll (Ragdoll)
Színválaszték: fóka jegy (fekete), kék jegy, csokoládé jegy, lila jegy, cirmos jegy, krém jegy, vörös jegy, teknőc jegy, füstszín, ezüst

Ország: Amerikai Egyesült ÁllamokForrás: flickr.com by Martijn Nijenhuis

Eredet

A fajta az Egyesült Államokból származik. Az 1960-as évek elején Ann Baker fejlesztette ki ezt a viszonylag újnak számító fajtát a kaliforniai Riverside-ban. A ragdoll „ősanyja” egy Josephine nevű perzsa típusú nőstény, akit valószínűleg egy burma macska ejtett teherbe. A tulajdonosa azt mondta, hogy elütötte egy autó a vemhessége alatt, de túlélte a balesetet. Az eset után azonban nagyon megváltozott a temperamentuma. Gyengéd és szelíd lett, akármit lehetett vele csinálni, akkor sem ellenkezett, ne fújt soha. Josephine kölykei is ezt az „új” természetet „örökölték” anyjuktól, és Ann Baker a későbbi tenyésztés során is ezt az „új” temperamentumot próbálta továbbörökíteni a fajtában. Azonban általánosan elfogadott tény, hogy külső, környezeti tényező hatására bekövetkező tulajdonság nem öröklődő. Az persze lehetséges, hogy egy baleset következtében valóban megváltozott Josephine jelleme, de kölykei nem emiatt lettek barátságos, nyugodt, jámbor kiscicák. Bár az ezekhez hasonlatos karakterjegyeket gondos szelekció útján honosítani lehet egy adott fajtánál, de ez csak egy bizonyos határon belül lehetséges. A ragdoll későbbi tenyésztési programjában valószínűleg birmanok, burmák és perzsák is részt vettek. 1967-ben ismerte el a ragdollt az akkori amerikai macskaszövetség, és mára már szinte az összes szervezet elismeri ezt a fajtát. Ann Baker 1971-ben alapította meg saját szövetségét, az I. R. C. A.-t (Nemzetközi Ragdoll Macska Szövetség).

Testalkat

Nagy testű, izmos, hosszú és elegáns testfelépítésű macska a ragdoll. Általában négyéves korukra éri el a végső testméretét. Rövid nyaka, telt mellkasa van. Sokkal vastagabbak és hosszabbak a hátsó lábai. Nehéz csontozatú, a kerek, nagy mancsain pedig a lábujjak között szőrpamacsok találhatóak. Bozontos farka a test többi méretével arányos hosszúságú. Közepes nagyságú feje ék alakú. Távol álló fülei közepes nagyságúak, a végükön lekerekítettek. Orra kissé boltozatos. Erős álla, és jól fejlett pofazacskója van. Ovális alakú szemei nagyok. Szorosan testhez simuló, félhosszú, selymes szőre van. A nyakán, a farkán és a bricsesznél valamivel hosszabb a szőre. Csupán colorpoint mintával tenyésztik ezt a fajtát. Ehhez a mintához pedig kék szemszín párosul. A háromféle variáció (colorpoint, zoknis, bikolor) közül a bikolor a legnépszerűbb. Ennek a mintának az a jellegzetessége, hogy a has, a mellkas, a lábak és a mancsok teljesen fehérek, emellett jellegzetes a fordított V alakú fehér jegy a pofán. Különlegesség, hogy a kölykök teljesen fehéren jönnek a világra, és csak később (kb. 10 nap múlva) jelennek meg rajtuk fokozatosan a különböző színek és rajzolatok. Selymes szőre nem hajlamos a gubancolódásra, ezért elég hetente egyszer átfésülni a bundáját.

Természet

A ragdoll az egyik legbarátságosabb macskafajta. Nyitottak, könnyen megbíznak az idegenekben is, ezért nagyon oda kell figyelni rá, nehogy elkószáljon. Nagyon könnyű elnyerni a bizalmát. Szereti a társaságot, mind az emberét, mind más macskákét vagy kutyákét, de a kisgyerekekkel is nagyon jól kijön. Rendkívül stabil jelleme miatt a zajosabb környezetben is jól tudja érezni magát. A természetéhez illő lágy hangját csak ritkán hallatja, nem kíván a figyelem középpontjában lenni. Bár nagyrészt a békességéről, nyugalmáról híres fajta, mégis előfordulhat, hogy egy kis játékra akad kedve.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami